Animaatiot mikrokurssin ytimessä

Animoitujen videoiden kautta pystyy esittämään asiat nopealla ja informatiivisella tavalla. Sanonta ”yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” soveltuu erinomaisesti mikrokurssien animaatioihin. Lähtökohtana on tietysti, että animaation käsikirjoitus ja tarkoitus ovat selkeästi määriteltyjä. Animaatioiden hyöty on siinä, että asian saa esitettyä nopeasti omaksuttavalla tavalla. Tekstin lukeminen vie enemmän aikaa ja täten myös asian omaksumiseen menee enemmän aikaa kuin silloin, kun tiedon lähde on animoitu video. Tässä pitää toki huomioida se, että ihmisillä on erilaisia oppimistapoja.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Käsitys jonka mukaan animoidun videon tekemiseen tarvitaan mainostoimisto ja vähintään Adobe-tuoteperheen kuvankäsittelyohjelmien erinomainen osaaminen, ei tänä päivänä enää päde. Ohjelmia, joilla pystyy tekemään hyvinkin tasokkaita animaatioita, löytyy markkinoilta kymmeniä, ja niiden käyttäjälleen asettamat oppimisvaatimukset ovat kaikkea helpon ja vaikean väliltä. Kuitenkin oppimiskäyrä on niissä usein huomattavan paljon matalampi kuin Adoben tuotteissa. Animaatioiden laadun mittariksi onkin nykyään selkeämmin tullut käsikirjoitus ja idea. Liikkuvien hahmojen tuottaminen ei enää ole harvojen valittujen asiantuntijoiden reviiriä, vaan jokainen verkkokurssin tuottaja/suunnittelija pystyy hankkimaan tämän osaamisen.

Kun animaatioita pystyy toteuttamaan nopeammin ja paremmalla teknisellä laadulla, tuo se mukanaan myös sen, että animaatioita voi yhden kurssin osalle olla liikaa. Syntyy inflaatio, eli siitä, minkä pitäisi tuottaa vau-elämys, onkin yhtäkkiä tullut täysin arkipäiväinen asia. Hyvä sisältö hukkuu informaatiotulvaan. Hyvässä mikrokurssissa onkin tärkeätä ylläpitää tasapaino kirjoitetun tekstin ja animaatioiden määrän välillä.

Opiskelijoiden kannalta on erinomainen asia, että laadukkaan rikastetun sisällön tuottamisen kustannukset ovat laskeneet. Halvemmat tuotantokustannukset tarkoittavat sitä, että kurssivalikoima laajenee, kun kustantajan riskinottokyky kurssien tuottamisessa nousee. Tällöin kurssit, joista aikaisemmin pystyi vain uneksimaan, näkevät päivänvalon. Minä kiitän tekniikkaa!

Kommentoi

Vieritä ylös