Miksi opiskella verkossa?

Minulta on usein kysytty, mitä hyötyä on opiskella verkossa. Tähän ei ole olemassa mitään yksiselitteistä vastausta. Oppiminen on yksilöllinen asia ja jokainen todennäköisesti tietää, mikä on juuri itselle paras ja tehokkain tapa oppia uusia asioita. Verkko-opiskelussa on kuitenkin tiettyjä etuja, joita muilla opiskelumuodoilla ei ole. Nämä ovat:

  • Voi opiskella silloin kun huvittaa/on aikaa.
  • Tiedon saa heti, kun sen tarvitsee.
  • Tieto on tiiviisti pakattuna (kun kyse on mikro-kursseista, joita tarjotaan muun muassa ekurssi.fi-palvelussa).
  • Asian esittämisessä voidaan käyttää käytännössä rajaton määrä kuvia, videoita ja animaatioita.

Usein verkko-opiskelua verrataan ns. lähiopetukseen eli opetukseen, jossa mennään paikan päälle ja kuunnellaan asiantuntijaa. Verkko-oppiminen ei mielestäni edes kilpaile tämän oppimismuodon kanssa, sillä verkko-oppimisessa ja erityisesti niin kutsutuissa mikrokursseissa on enemmän kyse nopeiden ratkaisujen tarjoamisesta.

Aika usein tulee vastaan tilanne, että pitäisi tietää heti, miten tietty asia tehdään. Tällöin ei ole aikaa odottaa tai käydä lähiopetustyyppisessä koulutuksessa. Esimerkkinä voi toimia työsopimus. Pitäisi tehdä työsopimus, mutta ei ole varmuutta, mitkä kaikki kohdat tässä tietyssä työsopimuksessa pitäisi olla mukana. Jos on kyse määräaikaisesta työsopimuksesta, voi joutua pohtimaan, miten työsopimuksessa määritellään perusteet määräaikaiselle työsopimukselle. Aina voi googlata ja päätyä ehkä Suomi24-palstan keskustelupolkuun. Mutta voiko näihin vastauksiin luottaa? Toinen vaihtoehto on ostaa kirja ja lukea sitä, kunnes löytää vastauksen. Kolmas vaihtoehto on, että katsoo, onko jossain tarjoilla lähiopetusta asian tiimoilta.

“Aina voi googlata ja päätyä ehkä Suomi24-palstan keskustelupolkuun. Mutta voiko näihin vastauksiin luottaa?”

Tai sitten voi käyttää pari tuntia aikaa ja opiskella asian mikrokurssilla. Vaihtoehtoja tiedon saamiselle on siis useita. Monesti kuitenkin aika asettaa reunaehdot tiedonhankinnalle.

Fakta taitaa kuitenkin olla, jos on uskomista siihen, mitä mediassa kerrotaan, että työelämä on muuttumassa koko ajan hektisemmäksi ja uusia asioita pitää oppia ja omaksua yhä nopeammin. Jos tämä pitää paikkansa, niin uskon, että mikrokurssit ja mikro-oppiminen voivat olla ainakin osaratkaisu tähän.

Kommentoi

Vieritä ylös