Tarinat auttavat oppimaan

Asian esittäminen tarinan muodossa tehostaa oppimista. Tarinankerrontaa on ollut niin kauan, kuin ihmiset ovat kommunikoineet toistensa kanssa. Ennen kirjoitettua kieltä tarinat olivat perustana tiedon siirrolle sukupolvelta toiselle. Tarinankerronta on siirtynyt voimakkaasti myös verkko-oppimiseen. Tarinoiden kautta pyritään lisäämään opetettavan asian mielenkiintoisuutta ja tarina jää useimmiten myös paremmin opiskelijan mieleen.

“Tarinat voivat olla lyhyitä osia verkkokurssista, missä tietty asia on kerrottu tarinan muodossa, esim. animoituna videona.”

Tarinat voivat olla lyhyitä osia verkkokurssista, missä tietty asia on kerrottu tarinan muodossa, esim. animoituna videona. Animoitu video on oivallinen media esittää tarinoita. Piirretyt lastenohjelmathan ovat tarinoita, ja samaa konseptia voidaan hyödyntää myös verkko-oppimisessa. Tuntuu, että kaiken kiireen keskellä emme enää ehdi istua alas ja kuunnella hyvää tarinaa. Lapsilla tämä tulee luonnostaan. Moni meistä on varmasti joskus laittanut telkkarin päälle ja sanonut lapselle, että katso tuota ohjelmaa, kun äiti/isä tekee nyt muuta.

Verkko-oppimisessa kuten fiktiossakin parhaimmat tarinat ovat ne, joihin opiskelija jollain tavalla voi samaistua. Tarinoiden perusjuoni on usein sellainen, että henkilöllä on jokin haaste tai ongelma, ja tarinan aikana hän löytää jonkinlaisen ratkaisun haasteeseen. Verkko-oppimisessa yhdistetään tarinan konteksti verkkokurssin aiheeseen. Esimerkiksi ekurssissa ”Kylpyhuoneet – kuka vastaa remonteista” fiktiivinen henkilö Maija Mattila kohtaa haasteen: hän on ostanut kerrostaloasunnon vuonna 1987 rakennetusta talosta ja haluaisi tehdä oma-aloitteisen muutostyön kylpyhuoneeseen, mutta ei tiedä, kuka tämän kaiken maksaa ja mikä on oikea tapa toteuttaa remontti. Kurssissa tilanne on esitetty animoituna tarinana.

Tarinat ovat osa meitä ja toivottavasti verkko-oppimisessa tarinointi lisääntyy, sillä itse uskon, että se on oivallinen tapa esittää asioita.

Kommentoi

Vieritä ylös