Mihin innovaatio on hävinnyt?

Huomaan yhä useammin miettiväni, mihin Suomen ja suomalaisten innovaatio- ja uudistuskyky ovat oikein hävinneet. Muutamia vuosia sitten suomalaiset olivat ylpeää ”Nokia-kansaa”, jonka kyky innovoida ja rakentaa uusia tuotteita olivat niin ennen näkemättömiä, että maailman eri kolkista tultiin katsomaan tätä Pohjolan ihmettä. Nyt on ääni kellossa muuttunut. Enää emme ole innovatiivisia, vaan varoittavana esimerkkinä muille. Olemme jopa niin vaarallisessa tilanteessa, että meitä verrataan sammakkoon, joka ei tajua hypätä pois lämpenevästä vedestä.

Mielestäni olisi aiheellista kysyä, onko kaikki todella niin huonolla tolalla, kuin medioista jatkuvalla syötöllä saadaan kuulla.

Miten tässä näin kävi? Mietin surkeaa tilannettamme ja samaa tekee varmaan moni muukin. Samoja ihmisiähän tässä ollaan kuin vielä muutama vuosi sitten. Ainoa ero on se, että nyt emme enää ole rinta rottingilla, ylpeitä omasta työstämme ja omista saavutuksistamme, vaan kyyhötämme kaiken maailman surkeuden ja toivottomien tulevaisuudennäkymien keskellä.
Mielestäni olisi aiheellista kysyä, onko kaikki todella niin huonolla tolalla, kuin medioista jatkuvalla syötöllä saadaan kuulla. Talouden tunnusluvut ovat toki kovaa faktaa ja Suomella menee niiden valossa huonosti, mutta väitän, että yhtä vakava asia on se henkinen morkkis, johon olemme ajautuneet ja itse itsemme ajaneet. Se lamauttaa meidät ja estää vapaan ideoinnin ja uusien tuotteiden, palvelujen ja toimintatapojen kehittämisen.

Eikö juuri nyt olisi aika laittaa kaikki voimavarat työntekijöiden osaamisen uudistamiseen ja kartuttamiseen? Eikö juuri nyt kannattaisi selättää ns. rakenteelliset haasteet työmarkkinoilla ja kouluttaa työntekijät kohtaamaan toimintaympäristön muutokset?  Eikö tämä voisi olla tie takaisin huipulle?

Itse uskon vakaasti siihen, että olemme yhä samoja innovatiivisia ja tehokkaita ihmisiä kuin muutama vuosi sitten. Uskon myös, että vain osaamisella  ja osaamisen jatkuvalla kehittämisellä luomme edellytykset uuteen nousuun. Uskon myös, että monikanavaisempi koulutustarjonta, joka hyödyntää digitaalisia kanavia edesauttaa nousua. Uskon, että verkkokoulutukset voivat olla tärkeässä roolissa kun löydämme uuden suunnan.

Kommentoi

Vieritä ylös