Kuinka monta järjestelmää minun oikein pitää osata?

Montako_jarjestelmaa1Pystyäkseen tehokkaasti tekemään töitä, pitää osata käyttää erilaisia ja erityyppisiä ohjelmia ja järjestelmiä, tämä on kai sanomattakin selvää. Usein on niin, että työpaikalle tulee uusi ohjelma, jolla on paljon kaikenlaisia hienoja työntekoa tehostavia ja manuaalisia työvaiheita poistavia uusia ominaisuuksia, mutta koulutus jää puutteelliseksi ja ns. jalkauttaminen ontuu. On kuin saisit auton mutta sinulta puuttuu ajokortti.

Paremmin hoidetuissa käyttöönotoissa pidetään päivän tehokoulutus, joka teoriassa antaa vastaukset siihen, kuinka uutta järjestelmää käytetään. Joskus saa jopa monikymmensivuisen manuaalin käyttöön tulevia ongelmatilanteita silmällä pitäen. Itse kullekin voi kuitenkin jäädä aika orpo olo, kun  jo muutaman viikon kuluttua pitäisi tehokkaasti osata käyttää uutta järjestelmää.

Koulutusmuotona verkkokoulutus on selkeästi omimmillaan silloin, kun opetetaan uuden järjestelmän käyttöä. Kaikki tämän päivän digitaaliset ilmaisumuodot pääsevät oikeuksiinsa. On jopa rentouttavaa katsoa videolta, kuinka navigointi järjestelmässä tapahtuu, ilman että itse tarvitsee tehdä muuta kuin pitää silmät ja korvat auki. Mikä parasta: minun ei tarvitse ottaa paineita siitä, ymmärsinkö ensimmäisellä kerralla oikein, sillä tarvittaessa voin rauhassa katsoa videon uudestaan.  Tämä on mielestäni vapauttavaa. Saan itse päättää, milloin olen sellaisessa tilassa, että kykenen vastaanottamaan uutta tietoa. Saan myös rauhassa olla ”hölmö” ja olla ymmärtämättä asiaa heti ensimmäisellä kertomalla.

“Koko oppimistapahtuma on vain minua varten, eikä minun tarvitse esimerkiksi kilpailla tuloksissa vierustoverini kanssa tai hävetä oppimisvauhtiani. Jos tämä ei ole oppimisen vapautta, niin en tiedä, mikä on!”

Suosittelen lämpimästi verkkokoulutusten kokeilemista uuden järjestelmän oppimisessa. YouTubesta löytyy välillä helmiä. Sieltä kannattaa myös etsiä opetusvideoita, jos varsinaista verkkokurssia ei ole tarjolla. Kannattaa kokeilla!

Kommentoi

Vieritä ylös