H5P:n käyttäminen verkkokurssien rikastamiseen

Ilman sisällön rikastuksia verkkokurssi on pelkkä kokoelma videoita ja tekstiä. Opiskelijan mielenkiinnon ylläpitämiseksi verkkokurssissa on hyvä olla muitakin elementtejä, eli ns. rikastuksia. Rikastukset ovat interaktiivisia toimintoja, jotka ylläpitävät opiskelijan mielenkiinnon.

Hyvä ja ilmainen työkalu sisällön rikastamiseen on H5P. H5P:llä voit rakentaa interaktiivisia HTML5-sisältöjä. H5P toimii mm. seuraavissa sisällönhallintajärjestelmissä: WordPress, Moodle ja Drupal. Iframella H5P-sisältöjä voi myös upottaa melkein mihin sisällönhallintajärjestelmään tahansa. Tällöin itse H5P-sisällön on oltava tallennettuna tuettuun sisällönhallintajärjestelmään, esim. WordPressiin.

Mitä H5P:llä voi tehdä?

H5P:llä on yli 40 erilaista sisältötyyppiä, eli toiminnallisia rikastuksia. Vallinnanvaraa siis on (ks. https://h5p.org/content-types-and-applications). Moneen käyttöön sopivia sisältötyyppejä ovat esim.
Löydä oikea kohta kuvasta

  • Hotspotteja kuvaan
  • Kuvaparien valinta
  • Personallisuustesti
  • Interaktiivinen video
  • Kääntökortit

H5P:n sisältötyypeillä voit esittää asian opiskelijan aktiivisuutta vaativien rikastusten kautta. Tämä on rikastusten etu staattiseen tekstiin verrattuna. Hyvä esimerkki on esim. lippujen järjestys. Voit kirjoittaa kurssiin tekstin, jonka mukaan liputettaessa eri maiden lipuilla rivissä pitää lippujen olla tietyssä järjestyksessä. H5P:n sisältöelementillä voit sen sijaan tehdä rikastuksen, jossa on lipun kuvat ja pyytää opiskelijaa järjestämään liput siihen järjestykseen, missä niiden pitää olla.

H5P:n oppimiskäyrä on suhteellisen matala ja kaikista sisältötyypeistä löytyy hyviä esimerkkejä, joten käyttöönotto on helppoa. Parasta H5P:ssä on se, että verkkokurssiin saa ilman suurta investointia käyttöön laajan repertuaarin erilaisia keinoja tehdä opiskelusta mielenkiintoisempaa.

Kommentoi

Vieritä ylös